Ludieke lancering eerste Etten-Leurse asperges

Ludieke lancering eerste Etten-Leurse asperges

Ieder jaar verzint boer Gilbert Sweep samen met Roland Peijnenburg van restaurant De Zwaan, beiden uit Etten-Leur een ludieke actie om de allereerste asperges van het veld naar het restaurant te krijgen.

Zo kwamen deze creatieve ondernemers al in het nieuws met een helikopter, luchtballon, Formule 1 wagen, parachute en natuurlijk de (gecrashte) drone van vorig jaar. Op 8 april was het weer zover. Deze keer leverden de jubilerende Road Runners Etten-Leur met gastloper burgemeester Miranda de Vries het eerste ‘Ettense Witte Goud’ af bij het Restaurant De Zwaan. Zo begon de gastronomische lente dit jaar gelukkig zónder brokken…

Bekijk hier het filmpje van Omroep Brabant 

Gouden tips voor het witte goud

Zelf aan de slag met verse asperges? Roland Peijnenburg van Restaurant De Zwaan geeft zijn gouden tips:

Heerlijk vers

Verse asperges zijn de lekkerste asperges. Maar hoe weet je wat vers is? Dat kun je zien aan de lichte glans op de asperge. Je kunt het ook voelen, door met een vingernagel voorzichtig in de stengel te drukken en te kijken of er wat vocht uitkomt. Toch kun je het vooral horen. Wrijf twee stengels tegen elkaar en als dit een piepend geluid maakt, zit je goed: de asperges zijn heerlijk vers.


Bewaren
Je kunt asperges het beste zo vers mogelijk eten. Gewikkeld in een vochtige theedoek zijn asperges in de groentelade van uw koelkast zo'n drie tot vier dagen houdbaar. Wil je de asperge langer bewaren, dan kun je ze invriezen. Schil de asperges zorgvuldig. Na het wassen en drogen verpak je de asperges in een plastic diepvrieszakje en leg je ze in de vriezer. De asperges zijn nu vier tot zes maanden houdbaar. Ontdooi de asperges vervolgens nooit op de normale manier, maar leg de ingevroren asperges als een ijsklomp in kokend water.

Messcherp
Goed gereedschap is het halve werk. Om het aspergemesje vlijmscherp te houden, valt het aan te raden met hetzelfde mesje ook regelmatig een aardappel of wortel te schillen. Op die manier houd je je aspergemesje beter in topvorm.

Schil ze goed!
Asperges kun je op verschillende manieren klaarmaken, maar als je ze niet goed schilt, kauw je steeds op vezels. En dan wil je ze nooit meer eten... Schil ze dus goed! Hoe dat het beste gaat? Leg de stengels eerst een half uurtje in koud water. Pak dan een dunschiller of een aspergemes en schil vanaf het kopje in één beweging naar de onderkant. Doe dit overlappend, zodat steeds een heel klein gedeelte wordt overgedaan. Dan weet je zeker dat de asperges perfect geschild zijn. Snijd er ten slotte aan de onderzijde een klein stukje af. Nu zijn ze klaar om te bereiden.

2014 Noord Brabant Culinair     Algemene voorwaarden     Disclaimer

Web development by Fruitcake